Felsefi düşünce refleksif nedir?
Refleksif terimi kökenlerini felsefeden alır. Kelime, sorgulama hakkında düşünme biçimini tanımlar. Refleksif, kelimenin tam anlamıyla insan zihninin bilgiyi sorgularken kendine odaklanması anlamına gelir. Başka bir deyişle, bilgi hakkında tekrar tekrar düşünmekle ilgilidir.
Felsefede refleksiyon nedir?
Yansıma kavramı her şeyden önce yansıtıcı bir harekete atıfta bulunur. İlk olarak, optikte ışığın geri yansıma hareketi. Bu metaforun felsefede kullanımı genellikle kişinin kendi düşüncesi üzerine düşünmesi anlamına gelir.
Felsefi düşüncelerin özellikleri nelerdir?
Felsefi düşüncenin özellikleri. Şaşırmayın. Eleştirel olun
Felsefi düşüncenin özelliklerinden rasyonel olma nedir?
Rasyonalite, rasyonalite veya rasyonalizm anlamına gelen felsefi bir terim ve ifade. Rasyonalizm, rasyonaliteye odaklanan felsefi bir doktrindir. Buna göre, hem gerçekliğin hem de hakikatin ölçütü rasyonalitedir, yani ustalıktır. Rasyonalite, rasyonel olma niteliği veya durumudur, yani akla dayalı veya akla uygun.
Refleksif davranışlar nelerdir?
Refleksivite, bir bağlamın neden-sonuç ilişkilerinin birbirini etkilemesi durumudur. Örneğin; Bir araştırmacı veya gözlemci tarafından incelenen olgu kendi gözlemi sonucunda değişirse ve araştırma yine de devam ederse, bu bir refleksiv durumdur.
Felsefenin özellikleri nelerdir?
1- Felsefe, insanın gerçeği anlama ve bilme ihtiyacını giderir. 2- Felsefe, eleştirel bir bakış açısı sunar. 3- Felsefe, insana insan olduğunu hatırlatır. 4- Bize sistemli, doğru, önyargısız ve saygılı düşünmeyi öğretir.
Reflektif düşünme nedir?
Dewey’e (1933) göre, yansıtıcı düşünme, birçok yönü dikkate alarak herhangi bir konu hakkında derinlemesine aktif düşünmedir. Yansıtıcı düşünmeyi geliştirmeye yönelik pedagojik tekniklerin sosyal çalışma eğitiminde yararlı olabileceği varsayılmaktadır.
Refleksif öğrenme nedir?
Refleksif olmak: Zihin, sahip olduğu bilgiyi sorguladığında kendine döner. Daha doğrusu, elde edilen bilgiyi yeniden düşünmek, eleştirmek ve değerlendirmek anlamına gelir. Kişinin kendine sorduğu sorular giderek daha da derinleşir.
Refleksif bilinç nedir?
Psikolojide, refleksivite (réflexivité) anlamında, zihnin kendisine geri dönmesi, hem kendi öznesi hem de kendi nesnesi olma yeteneği ve kendi öz farkındalığına sahip bilinç halidir. Bu bağlamda, kendine odaklanmış ve benmerkezci olan bilince refleksif veya yansıtıcı bilinç denir.
Felsefenin temel 3 konusu nedir?
Bu makalenin amacı, akıl, nefret ve sevgi olarak bilinen üç temel dinamiğe dayalı felsefe yapmayı incelemektir. Zihnin işlevselliğiyle başlayan, nefretin çelişkili doğasıyla devam eden ve sevginin pratik önemiyle sonlanan makalede, sevgi felsefe yapmada alternatif bir dinamik olarak önerilmektedir.
Tarihte bilinen ilk filozof kimdir?
Felsefe tarihinin bilinen ilk filozofu olan Thales’in Anadolu topraklarından gelmesi tesadüf değildir.
Felsefe nedir 11?
Felsefe veya beşeri bilimler; varlık, bilgi, değerler, hakikat, zihin ve dil gibi konularla ilgili soyut, genel ve temel sorunların sistematik olarak incelenmesidir.
Felsefe refleksif olma nedir?
Felsefi bir terim olan refleksif, düşüncenin herhangi bir nesneye veya duruma yöneltilmesi, düşüncenin kendisine yönelmesi, yani kendisine atıfta bulunarak başka bir düşünceyi ortaya çıkarması olarak tanımlanır. Bu durumda felsefi bilginin kavramları varlık, özne, nesne ve bilgidir.
Rasyonel olmak ne demek fels?
Rasyonalite, akılcılık veya rasyonalizm anlamına gelen felsefi bir terim ve ifadedir.
10 sinif felsefe nedir?
✓ Felsefe; varoluş, bilgi, ahlak, siyaset, estetik değerler gibi alanlardaki sorulara kapsamlı ve tutarlı yanıtlar sunar. ✓ Felsefi sorgulama süreci sonunda üretilen yanıtlar, insanların kendilerini ve evreni algılama biçimlerini şekillendirir ve insan davranışlarını etkiler.
Refleksif bilinç nedir?
Psikolojide, refleksivite (réflexivité) anlamında, zihnin kendisine geri dönmesi, hem kendi öznesi hem de kendi nesnesi olma yeteneği ve kendi öz farkındalığına sahip bilinç halidir. Bu bağlamda, kendine odaklanmış ve benmerkezci olan bilince refleksif veya yansıtıcı bilinç denir.
Epistemoloji ne demek kısaca?
Epistemoloji (Antik Yunanca ἐπιστήμη, epistēmē “bilgi” ve -loji) veya bilgi felsefesi, felsefenin bilgiyle ilgilenen bir dalıdır. Epistemologlar bilginin doğasını, kaynağını ve kapsamını, epistemolojik gerekçelendirmeyi, inancın rasyonalitesini ve diğer çeşitli konuları inceler.
Refleksivite ne demek?
Daha geniş anlamda sosyolojide – kökenler alemi – refleksivite, varoluşun katılıma yol açtığı, düşünme eyleminin “geriye eğildiği”, eylemi başlatan veya sorgulayan varlığa atıfta bulunduğu ve onu etkilediği bir öz-referans eylemi anlamına gelir. Daha geniş anlamda sosyolojide – kökenler alemi – refleksivite, varoluşun katılıma yol açtığı, düşünme eyleminin “geriye eğildiği”, eylemi başlatan veya sorgulayan varlığa atıfta bulunduğu ve onu etkilediği bir öz-referans eylemi anlamına gelir.
Kümülatif olma ne demek?
Kümülatif kelimesi, verinin birikmesi ve çoğalması anlamına gelir. Kümülatif kelimesinin anlamı “kümeleme” olarak da ifade edilebilir. Türk Dil Kurumu’na göre “kumeli” kelimesi Türkçe kelimesine karşılık gelmektedir.