Osmanlı arşivlerinde neler var?
Başbakanlık Osmanlı Arşivi’nde bulunan materyaller arasında, Osmanlı merkez teşkilatının en önemli kurumlarından olan Dîvân-ı Hümâyûn, Bâb-ı Âsafî, Bâb-ı Defterî ve benzeri kuruluşlara ait haritalar, planlar, projeler, eskizler, albümler, fotoğraflar ve gazete koleksiyonları ile defter ve belgeler yer almaktadır.
Osmanlı arşivleri nerede saklanıyor?
Osmanlı İmparatorluğu’na ait en kapsamlı ve değerli arşiv malzemesi Devlet Arşivleri Başkanlığı’na bağlı Osmanlı Arşiv Kompleksi’nde bulunmaktadır.
Osmanlı arşivine nasıl ulaşılır?
Bu defterlere Ankara’daki Cumhuriyet Arşivi Araştırma Salonu’nda bulunan Devlet Arşivleri’nde ve İstanbul’daki Osmanlı Arşivi Araştırma Salonu’nda ulaşabilir ve buraya gelerek kendiniz de araştırma yapabilirsiniz.
Osmanlı arşivinde ne kadar belge var?
Arşivlerdeki Materyaller 95 milyon farklı belgenin bulunduğu Osmanlı Arşivleri’nde üç ana materyal türü bulunmaktadır. Bunların en büyüğü yaklaşık 93 milyon kayıtla belgelerdir.
Osmanlı arşivlerine herkes girebilir mi?
BETSİS belge tarama sistemine katılmak için üye olmanız yeterlidir. Ayrıca araştırmacı olmanıza gerek yoktur. OSMANLI VE CUMHURİYET DÖNEMİ ARŞİVLERİNE ÜCRETSİZ ERİŞİN! İsteyen herkes Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait orijinal belgelere ücretsiz erişebilir.
Osmanlı nüfus kayıtlarına nasıl ulaşılır?
Kişilerin altsoy ve altsoyuna ait kayıtların e-devlet üzerinden sorgulanması, bu mümkün değilse herhangi bir ilçe nüfus müdürlüğünden talep edilmesi mümkündür.
Osmanlı arşivleri nerede satılıyor?
Bugün, Bulgaristan Ulusal Kütüphanesi’nin Nadir Eserler Bölümü, Osmanlı İmparatorluğu ile ilgili yaklaşık bir milyon arşiv belgesine ev sahipliği yapmaktadır. Bunların çoğu Osmanlı Türkçesi ile yazılmıştır, geri kalanı Arapça ve Farsça belgelerdir. Kütüphanede 191 kadı sicili, 720 vergi sicili ve 405 tımar sicili bulunmaktadır.
Osmanlı arşivleri kapalı mı?
Araştırma salonlarımız; Ankara için hafta içi: 09:00-18:00 İstanbul için hafta içi: 09:00-18:00
Tapu tahrir defterlerine nasıl ulaşılır?
Tahrir defterleri İstanbul’daki Başbakanlık Arşivi’nde ve Ankara’daki Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Arşivi’nde bulunmaktadır.
En eski soyumu nasıl öğrenebilirim?
Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı Soykütük Bilgilendirme Servisi üzerinden e-Devlet üzerinden veya www.tr adresindeki “Hizmetler/E-Sorgulama” menülerinden erişim sağlanabilmektedir.
Eski Osmanlı tapu kayıtlarına nasıl ulaşılır?
Bu kayıtlar Tapu Bölge Müdürlüğü, Tapu Genel Müdürlüğü veya ilgili tapu dairesinde görülebilir. Tapu hacmi bulunduktan sonra, tapu hacminde ailenin en büyüğüne ait sayfa, Osmanlıca’ya hakim bir uzman tarafından belirlenir.
Osmanlı Nüfus Arşivi nerede?
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı, Osmanlı Arşiv Kompleksi Adres: Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı, Osmanlı Arşivleri, İmrahor Cad. Sadabad Mevkii Kağıthane/İSTANBULTelefon:(0212) 314 90 00Faks:(0212) 314 90 01E-Posta:.tr1 ek hat
Dünyanın en büyük Osmanlı arşivi nerededir?
1- Osmanlı Cumhurbaşkanlığı Arşivleri: Arşiv, Osmanlı tarihi araştırmaları açısından dünyanın en zengin arşividir. Cumhurbaşkanlığı Osmanlı Arşivi, sadece Türkiye’nin değil, aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğu’nun sona ermesinden sonra kurulan 20’den fazla devletin de ana arşividir.
Devlet arşivlerine kimler girebilir?
İsteyen herkes Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait orijinal belgelere ücretsiz olarak erişebilir. Devlet Arşivleri dünyanın önde gelen arşivleri arasındadır.
Osmanlı arşivi ne oldu?
Büyük bir toplumsal kompleks olan Osmanlı Arşiv binalarımızda her yıl 200-300 bin değil, 8 milyon görüntü dijital ortama aktarılıyor. Her yıl 1 milyon değil, 6-7 milyon belge tasnif ediliyor. Yaklaşık 40 milyon belge dijitalleştirilerek internete yüklendi.
Devlet arşivlerinde neler var?
Her türlü anlaşmalar, padişah emirleri, iç ve dış işlerine ait yazışmalar, Divan-ı Hümayun defterleri (Bakanlar Kurulu kararları), meclis onayları, beratlar, kanunlar ve benzeri devlet belgeleri bu arşivde saklanırdı.
Osmanlı arşivlerinde nasıl arama yapılır?
Adreste belge tarayıcı giriş ekranı açılacaktır. Giriş yapıldıktan sonra üst menüdeki “Basit Arama” veya “Ayrıntılı Arama” bölümünden tarama işlemi gerçekleştirilecektir.
Osmanlı Nüfus Arşivi nerede?
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı, Osmanlı Arşiv Kompleksi Adres: Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı, Osmanlı Arşivleri, İmrahor Cad. Sadabad Mevkii Kağıthane/İSTANBULTelefon:(0212) 314 90 00Faks:(0212) 314 90 01E-Posta:.tr1 ek hat
Arşivlerin önemi nedir?
Arşivler, kurum ve şirketlerin faaliyetleri sırasında ortaya çıkan belge ve kayıtların görüntülenebildiği yerlerdir. Arşivin bir diğer tanımı ise, bireylerin ve kuruluşların üretiminden doğan hak ve yükümlülüklerin korunmasını ve olayların kanıtlanmasını sağlayan belge ve bilgilerin saklandığı yerdir.